­

Ordklasse med varianter

Arbeiderpartiet har en dialekttalende partisekretær som heter Kjersti Stenseng og er fra Kvam i Gudbrandsdalen. Jeg antar at hun har gått på videregående skole på Vinstra, og da er det ikke utenkelig at hun har hatt nynorsk som skolemål.

Hun er født i 1974 og sier «oss» i subjektsposisjon – også når hun framtrer offentlig. Men når hun skriver, er det annerledes. Da holder hun seg til standardspråkets «vi»: Da velger hun «Vi må ta debatten.» og ikke «Oss må ta debatten».

Midt i landet er det et temmelig stort område der «oss» brukes som subjekt, nemlig i indre Nordmøre, indre Romsdal og Nord-Sunnmøre ut i havet – i tillegg til Nord-gudbrandsdal.

Inntil nylig var Hadia Tajik nestformann i partiet. Hun er fra Strand i Rogaland og foretrekker det vestnorske «me».

Dermed er følgende pussige situasjon oppstått: Når Arbeiderpartiets mektige triumvirat oppløfter sin stemme i offentlighten, har de på dette punkt i grammatikken, dvs 1. person flertall, hver sin form. La hundre blomster blomstre!

Sjefen (Støre) sier «vi», Nadia Tajik (fra Rogland) sier «me» og Stenseng «oss»!

Ingen annen ordklasse

Ingen annen ordklasse frambyr så rik dialektal formvariasjon som pronomenene, især de personlige. I dagens bloggtekst berører jeg noe av denne variasjonsrikdom.

Ta bare 1. person entall: Den østlandske subjektsformen er «je», i trykksterk posisjon «jæi». Tradisjonelt bruker man å oppgi at trykksterkt «jæg» kan påtreffes på Romerike, men opplysningen er tvilsom.

Dialektalt brukes i størstedelen av landet «eg» eller «e», men også «ai», «æi» forekommer.

Formen «ai» (trykklett «i») brukes på et lite område i sørvest (sørvest- Sunnmøre og Nordfjord), og «i» finnes i alle stillinger i Stod, Snåsa, Lierne i Trøndelag – videre i Sunndalen, Lesja i Gudbrandsdalen, Romsdal.

«Æi» brukes i Alvdal, Tynset og Flå i Gauldalen. I størstedelen av Namdalen er «æig» det vanlige.

. Variantene «æg» og «æ» brukes mest i Trøndelag og nordover. Personene hos Olav Duun sier således normalt «æg» (og «mæg» og «dæg» i objektsposisjon).

Share Button

4 Responses to Ordklasse med varianter

  1. Trygve Eklund 26. mars 2022 at 16:23 #

    Ikke Nadia – Hadia.

  2. Jørgen Løvland 27. mars 2022 at 21:07 #

    Her virker det på meg som om bloggføreren har snublet litt i de geografiske navnene:
    sørvest-Sunnmøre, Nord-Sunnmøre, Nord-gudbrandsdal

  3. Finn-Erik Vinje 28. mars 2022 at 14:35 #

    » Skriveregler» , 9. utg., s. 94 anviser de korrekte skivemåter: Jf. Sørvest-Sunnmøre, Nord-Sunnmøre, Nord-Gudbrandsdal.

  4. Nicholas Knutsen 1. april 2022 at 12:30 #

    Hei. Jeg har et spørsmål til en kommaregel i Skriveregler som jeg ikke forstår. Jeg har prøvd å skrive til Språkrådet uten særlig hell. Så vidt jeg kan se er det ikke noen mulighet for å sende deg en direktemelding her, og du ønsker kanskje heller ikke slike henvendelser. Du kan eventuelt svare dersom du er villig til å høre spørsmålet.

Legg igjen en kommentar